IK MAAK ME ZORGEN OVER MIJN KIND, HET ONDERZOEK
Ik maak me zorgen over mijn kind: mijn kind praat niet, mijn kind is druk, mijn kind loopt nog niet, ik krijg geen contact met mijn kind, mijn kind heeft leerproblemen; dit zijn voorbeelden van vragen waarmee mensen bij ons terecht komen.
Na het intakegesprek vindt negen van de tien keer direct het basisonderzoek plaats. Is er een complexer onderzoek nodig? Dan maken we meteen een afspraak voor het vervolgonderzoek.
De diagnostiek of het onderzoek begint met een gesprek om te bespreken op welke vraag jullie een antwoord willen krijgen. Afhankelijk van de vragen kan het onderzoek bestaan uit verschillende onderdelen, zoals:
- Een ontwikkelingsonderzoek waarbij onder meer gekeken wordt naar:
- cognitie / leren
- spraak en taal
- motoriek
- zelfredzaamheid
- gedrag en sociale vaardigheden
- Het invullen van diverse vragenlijsten
- Het voeren van gesprekken met jullie om meer informatie te verkrijgen
- Op het KinderExpertiseCentrum, thuis, op school en/of de kinderopvang observeren wij je kind
Het basisonderzoek duurt ongeveer 2,5 uur en vindt direct plaats na de intake. Na ca. 2 tot 3 weken krijgt u de diagnose en bijbehorend advies in het adviesgesprek.
Het complexere onderzoek heeft een langere doorlooptijd van maximaal 3 maanden. Dit hangt af van het aantal onderzoeken en testen die nodig zijn. Als de onderzoeksresultaten gereed zijn, bespreken we in een adviesgesprek de eventuele vervolgstappen.
De stappen van het traject
- De intake
- Het onderzoek
- De onderzoeksresultaten en het advies
Met een verwijzing van de jeugdarts, huisarts of kinderarts vraag je een beschikking aan bij de gemeente. Vervolgens kun je je kind bij ons aanmelden. Onze zorg is dan in de meeste gevallen voor jou kosteloos en wordt vergoed vanuit overheidsregelingen.